Често задавани въпроси

Намерете отговори на често задавани въпроси за загубата на слуха

Въпроси за загубата на слуха

Най-често загубата на слуха тръгва постепенно, без да изпитвате дискомфорт или болка. Нещо повече, членовете на семейството Ви често се адаптират към нея, без дори да осъзнават това. Ето някои въпроси, които можете да си зададете, за да определите дали при Вас е налице загуба на слуха:

 • Често ли искам от другите да повтарят какво са казали?
 • Трудно ли ми е да следвам разговор, в който участват повече от двама души?
 • Трудно ли ми е да чувам какво се говори, ако нямам пряка видимост към говорещия?
 • Струва ли ми се, че другите си мънкат под носа или завалят думите?
 • Напрягам ли се да чувам в помещения с много хора, като например ресторанти, търговски центрове и зали за делови срещи?
 • Трудно ли ми е да чувам женски и детски гласове?
 • Предпочитам ли по-силен звук на телевизора и радиото, отколкото другите около мен?
 • Чувам ли звънтене или жужене в ушите?

Само около 13% от общопрактикуващите лекари проверяват за загуба на слуха по време на рутинните прегледи. Тъй като повечето хора с увреждане на слуха чуват добре в тихи среди (каквато е лекарския кабинет), може да е много трудно за Вашия общопрактикуващ лекар да установи такъв проблем. Само обучен слухопротезист може да определи доколко е сериозен Вашият проблем със слуха, независимо дали бихте имали полза от слухов апарат и какъв вид апарат би бил най-добър за Вас.

Има няколко причини. Основните включват прекомерно високи нива на шума, инфекции, генетична обусловеност, вродени дефекти, инфекции на главата или на ухо, остаряване, както и реакция на лекарства или лечение на ракови заболявания.

Загубата на слуха може да настъпи по всяко време и на всяка възраст. Всъщност, повечето хора със загуба на слуха (65%) в САЩ са на по-малко от 65 години! Има шест милиона американци на възраст от 18 до 44 години със загуба на слуха, а около един и половина милиона са в ученическа възраст.

Сред професиите с най-висок риск са работещите във фабрики, в строителството, тежката промишленост, пожарната, полицията, фермерите, военните, музикантите, както и работещите в развлекателната индустрия.

Това са музикални концерти на живо, зали за видео игри, кина, спортни клубове и зали за аеробика, спортни събития, моторни лодки, мотоциклети, моторни шейни и автомобили с мощни аудио системи.

Само 5% от загубата на слуха при възрастните може да се подобри с лекарствени или хирургически средства. Огромното мнозинство от американците със загуба на слуха (95%) се лекуват със слухови апарати.

Много от хората, които знаят, че имат загуба на слуха, твърде много се срамуват или чувстват, че показват слабост, ако признаят за този проблем. Докато Вие без съмнение сте загрижени за външния си вид, останалите много по-малко забелязват Вашия слухов апарат, отколкото Вие самите. Повечето слухови апарати са много дискретни (не забравяйте, че и прическата може да играе своята роля).
В крайна сметка, нелекуваният слух води до действия като усмихване или кимане с глава, когато не разбирате какво се казва, и са много по-очевидни, отколкото един слухов апарат. Най-вероятно, след като започнете да носите слухов апарат, качеството на Вашия живот толкова ще се подобри, че козметичните съображения няма да бъдат толкова голям проблем за Вас. Всъщност, някои от съвременните слухови апарати дори са оцветени в ярки цветове, което превръща слуховите апарати в моден акцент, вместо в нещо, което трябва да се крие!

Лечението на загубата на слуха може буквално да преобрази живота Ви. Изследванията сред хора със загуба на слуха и сред техни близки показват, че слуховите апарати са значим фактор в социалното, емоционалното и физическото здраве на човека. По-специално, лечението на загубата на слуха е показало, че подобрява:

 • Комуникацията в отношенията
 • Интимността и топлината в семейните взаимоотношения
 • Общуването
 • Доходите
 • Чувството за контрол над живота Ви
 • Социалната ангажираност
 • Възприемането на психичното функциониране
 • Емоционалната стабилност

След като разгледате всички предимства на по-добрия слух, ще видите в слуховите апарати страхотен потенциал за положителна промяна в живота Ви.

В най-основни линии, слуховите апарати представляват микрофони, които преобразуват звука в електрически сигнали. Един усилвател увеличава силата на сигнала, след което приемникът го преобразува обратно в звук и го насочва в ушния канал през малка тръбичка или отливка. Нужна е и батерия, която да подаде захранване на слуховия апарат, за да може да се извърши усилването. Слуховите апарати на Starkey са изтънчени, най-съвременни апарати, които изискват програмиране на компютър, за да се адаптират към Вашия специфичен начин на живот и свързаните с него акустични среди.

Макар да не съществува слухов апарат, който да може да възстанови слуха Ви до нормалното му състояние (с изключение на случаи на много лека степен на загуба на слуха), слуховите апарати на Starkey ще Ви позволят да чувате слаби звукови сигнали, които не сте можели да чувате преди, както и ще предотвратят силните звуци да Ви звучат некомфортно силно. Способността Ви да разбирате реч също ще се подобри.

Макар да не съществува слухов апарат, който да може да филтрира целия фонов шум, слуховите апарати на Starkey могат да намалят някои видове фонов шум, така че да можете да се наслаждавате на разговорите и да подобрите способността си за комуникация, когато сте в ресторанти, на делови срещи или на обществени места.

Много хора, за които слуховите апарати са новост, си спомнят моделите, които се носеха като радиоприемници или пък бяха монтирани на очила, и които редовно се ползваха допреди 40 или 50 години (което съставлява само около 1% от всички слухови апарати на пазара днес). Съвременните слухови апарати се предлагат в най-разнообразни размери - от такива, които са разположени зад ухото до миниатюрни модели, които се намират изцяло в ушния канал.

Има няколко фактора, които ще определят кой слухов апарат е най-подходящ за Вас. Сред тях са естеството и степента на загубата на слуха при Вас, Вашият начин на живот, професията, зрението и сръчността Ви, както и размерът и формата на външното ухо и на вътрешния ушен канал. В крайна сметка, Вашият слухопротезист ще може да Ви инструктира кой е най-добрият избор за Вас.

Подобно на много други продукти (телевизори, персонални музикални плейъри, компютри), слуховите апарати претърпяха значителна технологична революция през последното десетилетие и особено през последните няколко години. Решенията за слуха от Starkey доведоха до безпрецедентна ефективност при пациенти по целия свят. И сега в сърцето на всеки слухов апарат от Серия S е новата Drive Architecture, разработена от Starkey, предназначена максимално да увеличи ефективността дори при най-сложните акустични среди, в които трябва да се справяте днес.
Тези системи елиминират микрофонията, осигуряват оптимална производителност в шумни среди, управляват мощността, подобряват ефективността при разговор по телефон и регистрират важна за Вас информация. Чрез задълбочени изследвания и на базата на клинични доказателства, Starkey изведе своята технология до следващото по-високо ниво.

Да, на повечето хара им е нужен период на адаптация, който трае до четири месеца, преди да извлекат пълна полза от своите слухови апарати. Би трябвало, все пак, да забележите видими ползи по време на този изпитателен период.

Да чувате с двете уши (нарича се "бинаурално" или „стереофонично“) е по-добре, отколкото с едното. Ако имате загуба на слуха само в едното ухо, бихте могли да се справите и с един слухов апарат. Загубата на слуха, свързана с възрастта и с шума, има тенденция да засяга и двете уши, но слуховите профили за всяко от тях вероятно са различни. Ако има загуба в двете уши, вие вероятно ще имате по-голяма полза от бинаурално решение. Днес, около две трети от новите потребители избират двойка слухови апарати, а и като група анкетирани, те съобщават за по-високо ниво на удовлетвореност, отколкото закупилите само един апарат.

Цената на един слухов апарат варира в зависимост от конкретния модел и функциите, от което се нуждаете. Каквато и да е крайната цена, повечето слухопротезисти предлагат планове за финансиране. Вие също трябва да проверите дали има възможност да получите безплатни слухови апарати или слухови апарати с отстъпка от НЗОК, от Вашия застраховател или от благотворителни дружества.

Тези евтини модели са просто едни усилватели, които усилват всички звуци (включително всичките звуци от заобикалящата Ви среда). Те не разграничават, например, човешките гласове от фоновите шумове, нито чуват насочено, подобно на слуховите апарати от по-високо ниво, които се предлагат днес.

Трябва да си запишете час при слухопротезист за анализ, консултация и тест на слуха.

Когато търсите лечение на загубата на слуха, изберете слухопротезист, който е вещ в съвременните технологии и предлага следпродажбена грижа и обслужване.